Piramal Revanta

Mumbai, India

Client: Piramal Realty Pvt. Ltd.
Building Type: Residential Development
Area: 260,000 sq m
Site Area: 12 acres
Height: 180m (55 storeys)
Project Status: Under Construction

Piramal Revanta - Phase II

 

Piramal Revanta Phase II builds on the solid foundations and principles established in Phase I of this signature development, which is already at an advanced stage of construction. The setting for the project is a pristine 8.4 acre greenfield plot in Mulund, North East Mumbai, situated in close proximity to the foothills of the Sanjay Gandhi National Park. Located off the Mulund Goregaon link road, the site boasts over 300m of frontage to this outstanding 104 sq km park, with uninterrupted views of the lush green hills surrounding Vihar Lake and Tulsi Lake. The park is often referred to as ‘the lungs of Mumbai’, and plays a significant part in purifying the polluted city air. 

Phase II - The masterplan

The Piramal Revanta Phase II masterplan has been developed to maximise direct views to the National Park and surrounding area, with an exclusive urban oasis that visually opens up to the Park and creates a uniquely green and tranquil environment, away from the hustle and bustle of the city. The masterplan is carefully planned around a central landscaped area with the podium and towers positioned around the Southern, Eastern and Northern periphery of the site, leaving the Western edge completely open towards the National Park. The towers are purposely oriented to benefit from direct views to both the central green area and the Park.

The scheme has been designed to become a true community, with a wide range of amenities and places to relax, exercise, socialise and celebrate life in general. The roof of the podium will offer a large raised park. This roof garden will connect all the residential towers of the development, and provide an integrated urban green space for all to share and enjoy. At ground level, a large state-of-the-art Clubhouse is located within the central green space at the heart of the development.

An access road runs around the perimeter of the entire podium allowing each tower to have its own exclusive entrance lobby and drop-off experience. This perimeter road connects the grand entrance of Phase I of the development to the south of the site to the two other secondary entrance and exit points to the site.

The overall development has been conceived to retain the natural qualities of the site by generous soft landscaping creating a large variety of green spaces at ground level, podium roof and terraces. Additionally, it is intended that all of the vertical surfaces of the podium will become a ‘green wall’ visually connecting the ground plane and top of podium, and blending well into the natural landscape of the surrounding area.

TOWER 4 VIEW 081018 600
180318 Ground Floor Rendered180318 Podium Rendered
 

Clubhouse and top of Podium amenities

A well-appointed clubhouse over two-storeys lies to the north of Tower 4, in the northwest quadrant of the site, and hosts an array of sports, leisure and activity spaces. A generous lobby with café leads on to changing facilities, with gym and yoga room beyond. The ground floor also houses a squash court, and twin badminton courts within a large double height multi-use space, which opens out onto the landscaped grounds and can be used for a variety of social events.

The first floor of the Clubhouse accommodates a business centre, spa, beauty salon, creche and library. A landscaped outdoor terrace at first floor offers views to the pool and surrounding landscaped area. A large elevated sundeck sits alongside the Clubhouse, and includes a 25 x 10m swimming pool with separate kids’ pool and splash pad together with outdoor soft play area.

The Tower podium features a number of additional facilities for the convenience of apartment owners, such as jogging track, pet garden, yoga area, senior citizen area, sculpture garden, and kids’ playground.

CLUBHOUSE VIEW 081018 1980
 

The Towers

Reaching up to 160m in height, Towers 3 and 4 are strategically located along the western edge of the podium, allowing lower floor apartments to face the central green area and National Park. This allows the principal facades of both towers to continue undisturbed from ground to sky, emphasising their verticality. Facade articulation is key to how the massing of a high-rise structure is perceived. The vertical bands break down the mass of the structure and make the towers look slender and timeless.

Towers 3 and 4 have been designed closely following this principle, and coupled with relatively small floor plates, these vertical structures achieve an extremely elegant slenderness, giving them the appearance of being taller than their respective 45 storeys. The facade is conceived as a series of bright vertical facade elements that reach from the ground to the very top of the superstructure, where they become free standing wing-walls crowning the tops of the towers.

The development proposes an attractive mix of efficiently planned 1 to 4 bedroom apartments, with 4.5 and 5 bedroom duplex Penthouse apartments at the top of the towers, ranging in size from 170 to 220 sq m, to cater to a wide spectrum of professionals. The apartment layouts are carefully planned, to ensure the best possible use of available area allowing for optimised living space whilst minimising circulation space. With full height glazing to all living and bedroom spaces, each apartment takes full advantage of the views, maximising natural light and ventilation, whilst avoiding any overlooking between apartments.

TOWER 4 VIEW 081018 600
TOWER 4 VIEW 081018 1920