Guggenheim Museum

Helsinki, Finland

Client: The Solomon R. Guggenheim Foundation
Building Type: Museum
Area: 7,500m²
Height: 26m
Project Status: Competition Entry

 

The competition design for the Guggenheim Museum, Helsinki proposes a museum typology that is subtly integrated within the urban realm, with public routes through, around and on top of the building that link back into the existing city grain.

Whilst fulfilling all of the operational requirements of an international museum, the design offers a multitude of public amenities, structured around an external promenade, linking the quayside to Tähitornin Vuori Park. This landscaped cultural zone will not only become an environment to experience public art, events and calming green spaces, but also a place to experience some of the city’s most impressive views.

The museum is organised around two large volumes: one facing the city and its monuments, the other facing out towards the harbour, islands and the open sea beyond. Within the principal gallery space, a pedestrian ramp directs visitors around the exhibition. Similar to Guggenheim New York, the ramp creates an architectural promenade through the museum, though unlike New York, Guggenheim Helsinki offers views outwards as well as in towards the galleries.

The galleries are designed as column-free spaces for ultimate flexibility, to be experienced in either direction and in any order, without dead-ends. Public access and security concerns are carefully balanced allowing maximum freedom to visitors whilst back-of-house areas remain seamlessly hidden and secure.

Aerial View of Helsinki
Evening view from the Park
Concept Diagrams
Harbour View

Team

 

Architect: UHA London
Structure: Buro Happold
MEP: Buro Happold
Museum Consultant: Lord Cultural
Lighting Lighting Design Collective
Cost: Turner & Townsend

Timber
Diagrams
Reception
Plans Slide ShowPlans Slide ShowPlans Slide ShowPlans Slide ShowPlans Slide Show
Sustainability Diagrams
Gallery View
Accessibility and Circulation